Ook M7 Group kreeg last onder dwangsom voor niet voldoen Mediawet

cvdm(update) Ook M7 Group SA, de eigenaar van onder andere Canal Digitaal en Online heeft van het Commissariaat voor de Media een last onder dwangsom gekregen  voor het niet aanbieden van VRT Ketnet/Op12 en de vijf radiostations van de VRT in alle pakketten. Sinds 4 november – zo stelt het Commissariaat voor de Media biedt Canal Digitaal alle VRT-zenders wel aan in alle pakketten.

Op 31 juli jl. vroeg M7 Group voor Online.nl en Canal Digitaal ontheffingsverzoeken. Online biedt KPN Digitenne als wederverkoopdienst aan. KPN had tot 1 oktober een ontheffing voor de uitzending van VRT Ketnet/Op12 en de VRT radiozenders, maar is – nadat een last onder dwangsom was opgelegd – op 1 oktober jl. overgegaan tot uitzending hiervan, waarmee ook Online deze zenders aanbiedt. Online.nl biedt de wederverkoop van KPN Digitenne overigens niet meer aan nieuwe klanten aan, aangezien ze vooral gericht is op de verkoop van het interactieve televisiepakket.

Canal Digitaal bleek in het zogeheten ‘HD Actiepakket’, ‘Recreatiepakket’ , ‘Basis HD’ en het (voor nieuwe klanten alleen nog op tweede kaarten aangeboden) ‘Basispakket’ VRT Ketnet/Op12 en de radiozenders van de VRT niet aanbood (met name VRT Klara, VRT Studio Brussel en VRT MNM, aangezien VRT Radio 1 en VRT Radio 2 free to air worden uitgezonden op satelliet). In het HD Actiepakket werd ook VRT Canvas niet aangeboden; in het Recreatiepakket geen enkele VRT-zender.

“Niet onder reikwijdte Mediawet”
In de optiek van Canal Digitaal zou het Recreatiepakket niet onder de reikwijdte van de Mediawet vallen omdat dit een seizoenspakket is die veelal buitenshuis wordt gebruikt, en met betreking tot het Basispakket zou gelden dat dit een ‘historisch’ verkocht pakket is. “Het basispakket wordt echter volgens de website van Canal Digitaal nog steeds aangeboden bij abonnees die een tweedekaartabonnement nemen.” Canal Digitaal heeft eind juli jl. VRT Ketnet/Op12 en de VRT-radiozenders toegevoegd aan het Basis-HD aanbod; tijdens de hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media heeft de provider erkent dat ze dit ook voor het Basispakket had moeten doen. Alhoewel Canal Digitaal aangaf dat de informatie met betrekking tot het HD Actiepakket op haar website onjuist was, is gebleken dat in augustus – gedurende de procedure – CanalDigitaal de ontbrekende VRT-zenders in het HD actie pakket is gaan uitzenden.

Last onder dwangsom
Aangezien het Commissariaat voor de Media niet duidelijk is geworden waarom er in het geval van M7 Group een ontheffing zou worden gegeven, heeft het Commissariaat voor de Media het bedrijf een last onder dwangsom gegeven van 800 euro per dag (tot een maximum van 45.600 euro) per 4 november jl. opdat alle verplichte VRT-zenders ook in het zogeheten Basispakket en Recreatiepakket van Canal Digitaal worden aangeboden. M7 Group heeft bij Canal Digitaal per 4 november jl. aan de plicht invulling gegeven.

Canal Digitaal voldoet nog niet aan Mediawet
Op de site van Canal Digitaal blijkt het bedrijf de informatie over de pakketten nog niet te hebben aangepast. Zo staat bij het recreatiepakket het verplichte VRT-aanbod nog steeds niet vermeld. Gebleken is ook dat bij abonnees van HD Actiepakket weliswaar de VRT televisiezenders te zien zijn, de gecodeerde radiozenders van de VRT, Klara, Studio Brussel en MNM zijn (nog) niet te horen. Aldus voldoet Canal Digitaal nog niet volledig aan de Mediawettelijke verplichtingen.

KPN en M7 Group (Canal Digitaal) waren de enige providers die om ontheffing van de Mediawet aangaande de per 1 januari jl. ingegane doorgifteverplichtingen vroegen.